Nyhetsarkiv

Skolan firade Nobeldagen – en av årets höjdpunkter

 

 

Den 11:e december 2017 firades Nobeldagen, en av årets höjdpunkter på skolan. Då firas kunskapernas betydelse med högtidlig utdelning av skolans egna freds- och litteraturpriser. I år uppmärksammades bland annat en elev för bästa kriminalberättelse. Hon tippas nu allmänt på skolan att bli Sveriges nästa "deckardrottning" efter Camilla Läckberg och Liza Marklund.

 

Efter prisutdelningen fick våra stiliga yngre damer och herrar sätta sig till bords och avnjuta av en extra fin lunch. De äldre barnen hjälpte till att servera de yngre. Slutligen så fick de äldre barnen fira med en riktigt fin Nobelbankett på Park i Örby. Dagen till ära serverades en delikat trerättersmeny med dessert och kaffe. Och slutligen en bal. Ingen Nobelfest vore ju komplett förutan det!

 

Se bildgallerier på Facebook! »

 

Våra förskoleklasser tar priset – gång på gång

Studemas förskoleklass har för tredje gången prisbelönats av för sin kreativitet av bland annat Stockholms stad! Den 22:e maj var vi inbjudna till prisutdelning på Skansen. Äntligen skulle vi få veta vilken placering och vilket pris vi skulle få. Det var en oerhört rolig och spännande dag för barnen. Inte nog med det: förskoleklassen tog första pris bland alla Stockholms deltagande förskoleklasser 2017! Ett fint exempel på resultat av pedagogiken vi använder.

 

Prisutdelning på Skansen

Förskoleklassen har i år skapat det vinnande bidraget till Stockholms stads tävling ”En bok i världen 2016/2017”.  Uppgiften var att klassen skulle läsa en bok och skapa ett verk i både text och bild som knyter an till årets tema: ”längtan”. Klassen fick ta emot priset på Skansens Sollidenscen direkt från Stockholms skolborgarråd Olle Burell. Alltså samma ställe som populära Allsång på Skansen sänds ifrån. Klassen tog emot priset tillsammans med lärare Johanna Lee Rylander.

 

Förskoleklassens vinnande tävlingsbidrag ställdes även ut i fina Bragehallen på Skansen tillsammans med de andra bidragen.  Senare ställdes alla tävlingsbidrag ut på stadsbiblioteken.

 

Prismotivering – enligt juryn med representanter från Skansen, Stockholms stadsbibliotek, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och Stockholms stads Utbildningsförvaltning:

 

"En härlig hund och en gemensam saga, i ett kontrastrikt och lockande bidrag med stram utsida men vild och lekfull insida."

Mer information på hemsidan för tävlingen »

Se bildgalleri på Facebook! »

Hur barnen skapade bidraget

Klassen fick börja med att läsa böcker och valde att utgå ifrån ”Sagan om den lilla farbrorn” av Barbro Lindgren. Barnen skapade sedan bidraget med en berättelse om hunden Längtan: De kom fram till att Längtan bor i Bandhagen och får göra nästan vad han vill. Han har en egen hundkoja dit han ofta bjuder in sina vänner. Ibland när kompisarna har gått känner han sig lite ensam. Då brukar han tänka på saker som han längtar efter så att han blir glad.  Det är det som man får se när man öppnar bidraget.  Inuti har alla barnen ritat och skrivit saker som de själva längtar efter  och som vi har satt ihop till ett kollage.

Skolans rockshow 2017

Skolårets musikhöjdpunkt, vår stora musik- och dansshow gick av stapeln på Park Folkets hus den 3:e februari. Kvällens stjärnor på scen var de fantastiska barnen på Studemaskolan och fritidshemmet Robin Hood. Allt blev väldigt lyckat. Flera tyckte att det var vår bästa konsert hittills!

Se videos från showen »

Fler bilder från showen på vår Facebooksida »

 

 

Studemaskolan fyller 25 år!

Det är nu ett kvarts sekel sedan vår skola grundades. Jubiléet firades på skolan den 24 augusti 2016 med ett härligt tårtkalas för barn och personal – med fanfar, sång och ett fyrfaldigt leve för allas vår kära Studemaskola!

 

Skolans grundare Ann Swenne Johansson höll även ett kort tal där hon berättade att hon startade skolan 1991 med endast 12 elever den första terminen. Och som Ann berättade vid sommaravslutningen så startade hon skolan för att elever skall få lära sig studera efter den metod vi fortfarande använder – som gör att man kan lära sig precis vad man vill – skaffa sig precis det yrke man vill arbeta med.

 

Efter tårtkalaset blev det lekar och sportaktiviter som brännboll och fotboll för barnen.

 

Se bildgalleri från festen på vår Facebooksida »

 

 

Studemaskolans grundare Ann Swenne Johansson

 

 

Fyrornas pjäs spelades i radio P4 Stockholm

Hör våra fyrors berättelse "Den magiska hamburgaren" från programmet "Radioskrivarklubben". Berättelsen blev uttagen bland andra bidrag. Nu har radion gjort en pjäs med skådespelare utifrån deras historia som sändes i radio den 14/2 2016. Barnen medverkade också själva. (Sidan är tyvärr borttagen från UR.se)

 

 

Studemabarn på spännande besök och videoinspelning hos Berättarministeriet

– Resultat: en video som hjälper Berättarminsteriet värva volontärer.

 

Berättarministeriet är en organisation som erbjuder skolor olika program "som på ett lustfyllt sätt lockar eleverna att erövra det skrivna ordet". Här ser du våra tvåor besöka jordens första affär för utomjordingar. De får också komma till ett "hemligt bokförlag" och hjälpa de vuxna att skriva en bok - eftersom de har slut på fantasi. Tur att de fick dit Studemaskolans klass två - de har ju massor med bra idéer. Och visst skrev de en bok!

Ett annat resulatat av besöket blev det dessutom – i form av en video till Berättarministeriets hemsida, och som hjälper dem att värva nya volontärer till sin verksamhet. Kul, eftersom det här är en riktigt positiv och utvecklande verksamhet! Se videon ovan.

 

Hör bara vad våra tvåor sa efter besöket:

 

"Det var väldigt roligt, vi hade mycket fantasi."

 

"Det är kul att lära sig att skriva."

 

"Det är viktigt att skriva för annars kan man inte få något jobb."

 

"Då kan man skriva till mammor och pappor att man älskar dem."

 

Bra, eller hur?

 

Mer om Berättarministeriet på deras hemsida.

 

För andra året i rad: Förskoleklassen fick pris i ”En bok i världsklass” 2015

– Ett resultat av vår unika studiemetod!

En strålande dag i maj på Skansens Sollidenscen fick förskoleklassen, representerad av läraren Eleonor Källeskog och några elever ta emot priset från Stockholms skolborgarråd Olle Burell. Resten av klassen hejade på från första parkett. Ett fint exempel på hur vår pedagogik Studieteknologin används i praktiken och resultaten av det.

 

I den här videon får du se dem ta emot priset!

 

 

 

Det här är andra året i rad som vår förskoleklass får pris i tävlingen, vilket vi självklart är väldigt glada och stolta över! "En bok i världsklass" anordnas av Stockholms Utbildningsförvaltning tillsammans med Skansen, Stockholms stadsbibliotek och ALMA - Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Årets tema: "Envishet och mod". Det blev ett andrapris år 2014- och 2015 knep man tredjepriset, som en välkommen belöning till klassen för ett riktigt lyckat skolår .

 

Fler bilder från prisutdelningen på vår Facebooksida >

Prismotivering

”Natten möter dagen i ett fantasifullt och färgsprakande bidrag, med iögonfallande detaljer och spännande materialval. Klassens egenhändigt skrivna ord om mod svävar vackert över husen.”

 

 

Prisutdelning "En bok i världsklass" på Skansen.

 

 

Mer om tävlingen och bidraget

"Vi har, under läsåret läst bra böcker från världens alla hörn. Till årets tema: ”mod och envishet” valde vi en bok att tillsammans skapa ett konstverk utifrån, den inspirerande och fantastiska boken ”Elenas serenad” av Campbell Geeslin där vi får följa med en liten modig mexikansk flicka på hennes resa för att förverkliga sina drömmar, trots hinder och motstånd.

Tävlingsbidraget är en öppningsbar tavla med barnens tolkning av bokens ”la luna” (månen) och ”el sol” (solen) omringade av vackert målade och vikta pappersfjärilar. Med ståltråd och pärlor skrev vi ordet ”mod”. På insidan bildar först våra svalor noterna till vår egen melodi att ”vi vågar” och ”vi kan”. Längst ned finns vår egen by där vi alla barn i klassen faktiskt tittar fram ur våra färgglada och personliga, små hus. En stjärna lyser i varje fönster – precis som i boken vi läst.

Vi var fascinerade och inspirerade av boken och är oerhört stolta över vårt vackra bidrag ! Vi vågade – och vi vann!"

Eleonor Källeskog, lärare


Böcker och språk i förskoleklassen

Högklassiga barnböcker kommer alltid att vara en viktig del i vår undervisning. De ger vidgade perspektiv och är en ovärderlig källa till språkutveckling. Barnen lär sig massor av nya ord och begrepp. Att prata om berättelsens ord, bild och budskap är väldigt lärorikt, berättar Eleonor Källeskog. Barnens ordförråd och läsförståelse utökas i takt med att litteraturen slukas, under pedagogiskt ledsagande. Det här visar hur vi använder Studieteknologin i praktiken, även med de allra yngsta.

 

Mer information på hemsidan för tävlingen »

 

 

Förskoleklassen vann pris i ”En bok i världsklass” 2014

 

Musikalshow Fame avslutning 2012

 

Studemas förskoleklass har lyckats fantastiskt bra i tävlingen ”En bok i världsklass”. Tävlingsbidraget bestod av ett fantasifullt konstverk, som ställdes ut på biblioteket i Högdalen. I början av maj kom beskedet från Utbildningsförvaltningen: klassen hade vunnit andrapriset. Det var mycket spännande att få ta emot priset ur skolborgarråd Lotta Edholms hand på Sollidenscenen på Skansen den 26 maj 2014.

Elever och pedagoger på Studemaskolan är mycket stolta och glada över sitt pris och tänker definitivt fortsätta att läsa sig in i många ”nya världar”. Priset bestod av en glasstatyett i form av ett äpple och dessutom en bok och ett diplom i silverram.

Prismotivering

”Färgglad bild om nya världar med oväntat materialval.

Många olika små bitar, som i en godisaffär fylld av lek och glädje.”

En bok i världsklass - förskoleklassens pris

Så här gick tävlingen till

Under läsåret har förskoleklassen deltagit i tävlingen ”En bok i världsklass”*, på temat ”nya världar”. Genom sagoberättelsens och bildkonstens magi har barnen lockats till läsning och besökt världens alla hörn. Det började med att klassen besökte biblioteket och lånade med sig en hel skattkista med bra barnböcker från jordens alla hörn. Böckerna lästes tillsammans med stor inlevelse. Klassen inspirerades framför allt av en bok: den vackra och poetiska ”Elenas Serenad”**. Tillsammans skapade barnen ett vackert konstverk, som ställdes ut på biblioteket i Högdalen.

Fin litteraturprisutdelning med Kronprinsessan Viktoria

Med anledning av priset, är förskoleklassens lärare Eleonor Källeskog, även personligen inbjuden att närvara när Kronprinsessan Viktoria delar ut "Barnlitteraturens Nobelpris", världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris: ”Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne” till den svenska barnboksförfattaren Barbro Lindgren i början av juni 2014.

 

Bilder från prisutdelningen på Skansen »

Mer information på hemsidan för tävlingen »

 

 

 

En bok i världsklass - förskoleklassens tävlingsbidrag

 

Förskoleklassens tävlingsbidrag


*En bok i världsklass" är en tävling som lockar elever till läsning av litteratur från olika delar av världen. Tävlingen anordnas av Utbildningsförvaltningen, Skansen, Stockholms stadsbibliotek och ALMA- Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Tävlingen är en del av Utbildningsförvaltningens språksatsning och vänder sig till Stockholms stads elever i årskurser F-6 med syfte att locka barn till läsning av litteratur från olika delar av världen.

 

**Elenas Serenad” av Campbell Geeslin och Ana Juan