Nyheter från Studemaskolan

Skolan firade Nobeldagen – en av årets höjdpunkter

 

 

Den 11:e december 2017 firades Nobeldagen, en av årets höjdpunkter på skolan. Då firas kunskapernas betydelse med högtidlig utdelning av skolans egna freds- och litteraturpriser. I år uppmärksammades bland annat en elev för bästa kriminalberättelse. Hon tippas nu allmänt på skolan att bli Sveriges nästa "deckardrottning" efter Camilla Läckberg och Liza Marklund.

 

Efter prisutdelningen fick våra stiliga yngre damer och herrar sätta sig till bords och avnjuta av en extra fin lunch. De äldre barnen hjälpte till att servera de yngre. Slutligen så fick de äldre barnen fira med en riktigt fin Nobelbankett på Park i Örby. Dagen till ära serverades en delikat trerättersmeny med dessert och kaffe. Och slutligen en bal. Ingen Nobelfest vore ju komplett förutan det!

 

Se bildgallerier på Facebook! »

 

Våra förskoleklasser tar priset – gång på gång

Studemas förskoleklass har för tredje gången prisbelönats av för sin kreativitet av bland annat Stockholms stad! Den 22:e maj var vi inbjudna till prisutdelning på Skansen. Äntligen skulle vi få veta vilken placering och vilket pris vi skulle få. Det var en oerhört rolig och spännande dag för barnen. Inte nog med det: förskoleklassen tog första pris bland alla Stockholms deltagande förskoleklasser 2017! Ett fint exempel på resultat av pedagogiken vi använder.

 

Prisutdelning på Skansen

Förskoleklassen har i år skapat det vinnande bidraget till Stockholms stads tävling ”En bok i världen 2016/2017”.  Uppgiften var att klassen skulle läsa en bok och skapa ett verk i både text och bild som knyter an till årets tema: ”längtan”. Klassen fick ta emot priset på Skansens Sollidenscen direkt från Stockholms skolborgarråd Olle Burell. Alltså samma ställe som populära Allsång på Skansen sänds ifrån. Klassen tog emot priset tillsammans med lärare Johanna Lee Rylander.

 

Förskoleklassens vinnande tävlingsbidrag ställdes även ut i fina Bragehallen på Skansen tillsammans med de andra bidragen.  Senare ställdes alla tävlingsbidrag ut på stadsbiblioteken.

 

Prismotivering – enligt juryn med representanter från Skansen, Stockholms stadsbibliotek, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och Stockholms stads Utbildningsförvaltning:

"En härlig hund och en gemensam saga, i ett kontrastrikt och lockande bidrag med stram utsida men vild och lekfull insida."

Se bildgalleri på Facebook! »

Hur barnen skapade bidraget

Klassen fick börja med att läsa böcker och valde att utgå ifrån ”Sagan om den lilla farbrorn” av Barbro Lindgren. Barnen skapade sedan bidraget med en berättelse om hunden Längtan: De kom fram till att Längtan bor i Bandhagen och får göra nästan vad han vill. Han har en egen hundkoja dit han ofta bjuder in sina vänner. Ibland när kompisarna har gått känner han sig lite ensam. Då brukar han tänka på saker som han längtar efter så att han blir glad.  Det är det som man får se när man öppnar bidraget.  Inuti har alla barnen ritat och skrivit saker som de själva längtar efter  och som vi har satt ihop till ett kollage.

Skolans rockshow 2017

Skolårets musikhöjdpunkt, vår stora musik- och dansshow gick av stapeln på Park Folkets hus den 3:e februari. Kvällens stjärnor på scen var de fantastiska barnen på Studemaskolan och fritidshemmet Robin Hood. Allt blev väldigt lyckat. Flera tyckte att det var vår bästa konsert hittills!

Se videos från showen »

Fler bilder från showen på vår Facebooksida »

 

 

Studemaskolan fyller 25 år!

Det är nu ett kvarts sekel sedan vår skola grundades. Jubiléet firades på skolan den 24 augusti 2016 med ett härligt tårtkalas för barn och personal – med fanfar, sång och ett fyrfaldigt leve för allas vår kära Studemaskola!

 

Skolans grundare Ann Swenne Johansson höll även ett kort tal där hon berättade att hon startade skolan 1991 med endast 12 elever den första terminen. Och som Ann berättade vid sommaravslutningen så startade hon skolan för att elever skall få lära sig studera efter den metod vi fortfarande använder – som gör att man kan lära sig precis vad man vill – skaffa sig precis det yrke man vill arbeta med.

 

Efter tårtkalaset blev det lekar och sportaktiviter som brännboll och fotboll för barnen.

 

Se bildgalleri från festen på vår Facebooksida »

 

 

Studemaskolans grundare Ann Swenne Johansson

 

 

Fyrornas pjäs spelades i radio P4 Stockholm

Hör våra fyrors berättelse "Den magiska hamburgaren" från programmet "Radioskrivarklubben". Berättelsen blev uttagen bland andra bidrag. Nu har radion gjort en pjäs med skådespelare utifrån deras historia som sändes i radio den 14/2 2016. Barnen medverkade också själva.

Läs mer här »

 

 

Studemabarn på spännande besök och videoinspelning hos Berättarministeriet

– Resultat: en video som hjälper Berättarminsteriet värva volontärer.

 

Berättarministeriet är en organisation som erbjuder skolor olika program "som på ett lustfyllt sätt lockar eleverna att erövra det skrivna ordet". Här ser du våra tvåor besöka jordens första affär för utomjordingar. De får också komma till ett "hemligt bokförlag" och hjälpa de vuxna att skriva en bok - eftersom de har slut på fantasi. Tur att de fick dit Studemaskolans klass två - de har ju massor med bra idéer. Och visst skrev de en bok!

Ett annat resulatat av besöket blev det dessutom – i form av en video till Berättarministeriets hemsida, och som hjälper dem att värva nya volontärer till sin verksamhet. Kul, eftersom det här är en riktigt positiv och utvecklande verksamhet! Se videon ovan.

 

Hör bara vad våra tvåor sa efter besöket:

 

"Det var väldigt roligt, vi hade mycket fantasi."

 

"Det är kul att lära sig att skriva."

 

"Det är viktigt att skriva för annars kan man inte få något jobb."

 

"Då kan man skriva till mammor och pappor att man älskar dem."

 

Bra, eller hur?

 

Mer om Berättarministeriet på deras hemsida.

 

Se tidigare nyheter »